• hello@azencegem.hu

  • 2017-05-05

A 8 legdurvább átverés honlapkészítésben

A 8 legdurvább átverés honlapkészítésben

A 8 legdurvább átverés honlapkészítésben 560 315 Az Én cégem!

Ez a cikk már régóta érlődik bennünk. Gyakorlatilag egymásnak adják át a kilincset azok az ügyfeleink, akik a saját bőrükön tapasztalták meg, milyen kóklerekkel honlapot készíttetni. Ezek az ügyfél a honlapkárosultak, akik felelslegesen fizettek (akár) százezreket a semmire. Ennél még az is jobb lett volna, ha elégetik a pénzt. Nézzük meg a legtipikusabb átveréseket ezen a területen!

 

Nem aktiválják a sablont

Gondolj bele! Te kifizetsz x összeget, amiért joggal feltételezed, hogy a sablon eredeti, aktivált és folyamatosan frissülő (amennyiben nem egyedi programozásról van szó, hanem mondjuk WordPress oldalról). Ehhez képest sok cég azért tud számodra vonzó és “occó” ajánlatot adni, mert eszük ágában nincsen megvásárolni a liszenszet. Helyette kapsz egy aktiválatlan másolatot, ami az életben nem fog frissülni.

Rosszabb esetben egy warez oldalról letöltött sablonra építik fel az oldaladat, ami ráadásul kártékony kódokat is tartalmazhat. Ezzel gyakorlatilag hosszútávon használhatatlan oldalt kapsz, mivel soha nem frissül, ami miatt könnyen támadható lesz.

Egy sablon 10-20-30-40 ezer forintba is kerülhet. Ha valaki azt mondja, hogy 50-60 ezer forintból kihoz egy király oldalt neked, akkor szerint min fog spórolni?

 

Olcsó tárhely

Sajnos nagyon sok a piacon az alkalmatlan tárhely, ami inkább hasonlít egy szardíniás dobozra (ebben az esetben a szardíniák maguk a honlapok), mintsem korrekt módon menedzselt szolgáltatásra. A probléma valójában az, hogy az adott tárhelyet túlzsúfolják oldalakkal (ami a csövön kifér), aztán az ügyfél csodálkozik, hogy miért áll le az oldal vagy akadozik a host.

Amikor jobban megnézzük ezeket az oldalakat, akkor láthatjuk, hogy helytelenül vannak beállítva, nem kellőképpen felügyelt rendszerekről beszélünk. Ráadásul nincsen admin panel, ahonnan kezelhetjük a tárhelyet, a jogosultságokat, biztonsági beállításokat, e-mail címeket, FTP fiókokat, spamlistát…stb.

Számunkra nagyon fontos volt, hogy rendelkezzünk saját tárhellyel, ami a legmodernebb SSD-vel van felszerelve és kizárólag a saját ügyfeleinket helyezzük el rajta. Nem zsúfoljuk túl a rendszert, szükség szerint bővítünk, hogy minden gyorsan és biztonságosan működjön. Ráadásul év végéig ingyenes tárhelyet biztosítunk ügyfeleink számára.

 

Domain cím

A domain címre tekinthetünk úgy is, mint márkaépítésünk egyik rendkívül fontos és nélkülözhetetlen eleme. Az ügyfelek megjegyzik a domain nevünket, így nem szabad változtatni. Ezzel hirdetjük magunkat, ezt mutatjuk meg a Google algoritmusnak (SEO), erre építjük a marketingünket és online megjelenésünket.

Tehát szükségünk van rá. Lehet, hogy ez nem szerepel a szerződésben, de attól még kifizetjük ennek az árát. Az más kérdés, hogy jellemzően a kókler cégek a domaint saját nevükre regisztrálják be (persze a számlát a megrendelő fizeti)  egy más szolgáltatónál. Hogy mi ezzel a probléma? Amennyiben szeretnénk váltani, vagy egyszerűen nem vagyunk megelégedve a weboldallal, akkor egy bonyolult és kényelmetlen procedúra veszi kezdetét a domain megszerzése érdekében. Aztán vagy sikerül megszerezni a domain tulajdonjogát vagy sem.

Mi hosszú távon tervezünk az ügyfeleinkkel. Nem kérdés, hogy a domain név tulajdonjoga a kezdetektől őket illeti meg.

 

Biztonsági beállítások

Amikor egy WordPress oldalt építünk fel, akkor nem csak a király megjelenésre kell odafigyelni, vagy a “húdejó” szövegezésre. Bizony a motorháztető alatt megbújó kevésbé látványos munkálatokat is el kell végezni, mint például az alapvető biztonsági pluginek telepítése és megfelelő frissítése.

Sajnos ez a művelet sok kókler számára ismeretlen vagy maceráns művelet, ami az átadáskor még úgysem tűnik fel a hozzá nem értő személynek.Persze idővel gyanús lesz, amikor az oldal belassul, oda nem illő kódok kerülnek bele vagy bármi más történik. Ilyenkor jövünk rá, hogy a tisztelt honlapkészítő ezt a részt elhanyagolta. Utólag ezeket beállítani pénzigényes művelet és teljesen felesleges. Mert egy korrekt cég alapból elvégzi.

Csak olyan honlapot szabad elkészíteni, ami kívül-belül tökéletesen működik.

 

Van betanítás? Nincs? Mennyi?

Volt egy honlapkárosult ügyfelünk, aki több, mint 250.000 forintot fizetett ki egy olyan oldalért, ami diszfunkcionális, ezer sebből vérzik és használhatatlan. Ha őszinték akarunk lenni, akkor azt az oldalt egyrészt el sem készítettük volna (annyira gagyi), másrészt a díjban benne lett volna a betanítás. Mert a WordPressnek pontosan az a lényege, hogy ne kelljen minden apró műveletért programozót fizetni, ha mi is el tudjuk végezni.

Ehhez képest ez a cég azt akarta, hogy a honlapkárosult ügyfél fizessen ki 30.000 forintot/óra a WP betanításra, ahol szerintünk megmutattak volna olyan alap dolgokat, mint ikon beillesztés. Vicc az egész, amivel nem tudunk és nem is akarunk azonosulni. Ez nettó átverés, pénzlehúzás.

A betanításnak benne kellene lennie az árban, mert enélkül nem ér semmit az egész.

 

Fizetés után eltünnek

A honlapkészítő vállalkozások rákfenéje ez a jelenség. Túl sok ügyfelünk számolt be arról, hogy miután fizettek, a cég egyszerűen elérhetetlenné vált és az addigi 24 órán belüli válaszok eltolódtak héten belüli válaszokká jó esetben. Ezzel az a baj, hogy itt az ügyfelek életéről és vállalkozásáról van szó. Jellemzően jövedelmforrásról, amit nem lehet fél vállról venni.

Ezek a rossz tapasztalatok bizonytalanságot és gyanakvást váltanak ki mindenkivel szemben, holott a normális az lenne, ha a projekt végéig megmaradna a kommunikáció színvonala és intenzitása. Nem szabad az ügyfeleket elengedni, magukra hagyni, miután megvan a pénz.

A munka nem a fizetéssel, hanem az átadással zárul le

 

450.000! Maradhat?

Természetes, hogy mindenki a lehető legjobb áron szeretné a legjobb szolgáltatást megszerezni. Viszont nagyon gyakori eset, hogy az olcsóságot keresők kénytelenek duplán ráfizetni a döntésükre. Tárgyalásaink során az ügyfelek egy része meglepődik, amikor egy komplett honlap elkészítésére adott ajánlatunk (profi szövegírás, betanítás, prémium dizájn, grafikai kivitelezés…stb) 250.000-300.000 forintot is elérheti.

Holott ez olcsónak számít a munka minőségéhez képest

De hogyan lesz 450.000 forint a honlap? Az ügyfél fogja magát és először elcsábul olyan honlapkészítő cégnek-emberkének, aki ad egy 100.000-140.000 forintos ajánlatot. Szeretjük ezt hallani, hiszen közel 50%-kal olcsóbb és fantasztikus referenciái vannak. Meg amúgy is azt mondta, hogy simán megvalósítja az elképzeléseket.

Aztán munka közben kiderül, hogy mégsem. Nem kapunk komplett megoldást, nem azt kapjuk, amit szeretnénk. Helyette egy összecsapott, honlapergonómiai szempontokat ügyesen mellőző, lélektelen oldalunk lesz, amivel soha egyetlen ügyfelet nem tudunk megszerezni. Ezt pedig érzi az ügyfél is.

Kénytelen megint keresni valakit, de most már nem az árat, hanem a minőséget keresi. Így történik meg, hogy jópár honlapkészítőkárosult ügyfelünk 250.000 forint helyett kifizet 4-500.000 forintot (persze nem nekünk), mire megkapta, amit akart.

Nem lett volna olcsóbb, ha egyből minket választ?

Gondolj bele!
Nálunk profi szövegíró szövegezi meg sales és SEO szemléletben az oldalt
Profi WP készítő alakítja ki magát a honlapot
A sablont és minden program liszenszet megvásárolunk
Betanítjuk az ügyfelet
Első évben ingyenes tárhelyet biztosítunk
Folyamatosan egyeztetünk munka közben
Külön grafikus készíti a lógot
Külön programozónk van, ha egyedi kérés merül fel.

Ha ezt mind külön kellene megvásárolnod, akkor nem 250.000 forintot fizetnél, hanem 5-600.000 forintot. 

 

Nem minden arany, ami fénylik

Nem tudunk kifogyni a történetekből, amiket ügyfeleink meséltek nekünk. Ügyfelünk arról panaszkodott, hogy előre nem lehetett sejteni a kóklerséget. Megnézte a honlapkészítő oldalát, ami nagyon szép volt, megnézte a referenciákat is (rendben voltak), a céginfóban látta, hogy komoly a bevétel. Ráadásul még árat is 200.000 felett mondtak.

Tehát minden adott volt a minőségi munkára.

Ehhez képest az eredmény nem lett jobb, mintha valakinek 100.000 forintot fizetett volna. Sajnos nem minden arany, ami fénylik. A honlapkészítő honlapja önmagában nem ér sokat. Ezért fontos, hogy személyesen bizonyosodjunk meg arról, hogy kivel fogunk együtt dolgozni. Ha megvan a közös rezgés, akkor bele lehet vágni. Ha viszont azt érezzük, hogy valami nem stimmel, akkor lépjünk tovább.

Mi kizárólag olyan munkákat vállalunk el, ahol érezzük a rezgést a megrendelővel, tudunk azonosulni a feladattal.  Kizárólag így tudunk minőséget produkálni.

 

Comments are closed.

    Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
    Hozzájárulok, hogy a azencegem.hu számomra e-mailt küldjön.