• hello@azencegem.hu

  • 2017-10-10

Életveszélyes saját magadnak honlapot készíteni

Életveszélyes saját magadnak honlapot készíteni

Életveszélyes saját magadnak honlapot készíteni 560 315 Az Én cégem!

Folyamatosan jönnek velünk szembe a Facebookon a különféle DIY (do it yourself) féle oktatóanyagok, amik arra bíztatnak, hogy még véletlenül se bízzál meg honlapkészítő szakembereket, hiszen a legjobban te magad tudod elkészíteni az oldaladat! Mire végigolvasod a legyúrós szöveget, addigra már te is elhiszed, hogy immár egy tananyagra vagy attól, hogy olyan oldalad legyen, mint például az Én Cégem oldala…

Csak akkor azt nem értem, hogy mi ezt az oldalt miért építettük heteken keresztül (dizájn, szöveg, ergonómia, seo, felépítés, frontend, …stb), mikor honlapkészítéssel és szövegírással foglalkozunk?

Expressz idő-fél óra alatt készen is vagy

Az első hazug ígéret, amivel kecsegtetnek, hogy te majd fél óra alatt, meg expressz időráfordít(atlansággal)ással készen is leszel és már lehet élesíteni az oldalt. Milyen jól hangzik egy vállalkozó számára ez a mágikus fél órás ígéret? Hiszen a legtöbbünknek több ideje már nincsen erre!

Mit kell ehhez tenned? Vásárold meg az Avada (és egyéb) WordPress tananyagokat és videóbejegyzéseket, amikben megmutatják neked a varázslatot. Múltkor belenéztem egy ilyen videóba és már maga a videó 20 perces volt, amiben maga a sablon felhelyezése nem volt benne!

Hol itt a csalás? Az expert kattintgató mókus láthatóan be akarta mutatni a varázslatot és ezért egy előre kitalált-megírt tartalmat rakott össze, amit saját elmondása szerint is több tucatszor csinált már meg. Félreértés ne essék! Neked ez napokig, hetekig fog tartani, hiszen ki kell találnod az elrendezést, a tartalmat, az egyedi dolgokat meg kell tanulnod kialakítani és a fincsi beállításokat elvégezni…

Másold át a pénzt termelő oldalakat

Az Én Cégem csapata alapvetően úgy gondolja, hogy az elrendezésben már vannak azok a kitapasztalt pontok, amiket egyszerűen csak át kell venni és a saját stílusba konvertálni. A honlapok nem véletlenül készülnek (legyen szó egyedi programozás vagy sablon) ugyanazokon az elvi síkokon. Biztosak vagyunk benne, hogy a piac már dollármilliárdok elégetésével megtalálta a legoptimálisabb elrendezést, amit nekünk is érdemes használni!

Ne felejtsd el, hogy a vásárlót nem keresgetni küldjük az oldalra, hanem a lehető legegyszerűbben informálni és vásároltatni

Ennek az analógiának alapvetően megfelel a “másold át” mozgalom, de mégis van vele egy komoly problémánk! Megnéztünk egy konkrét céget és annak bemutatott ügyfelét, aki “átmásolta” az egyik sales oldalt. Az eredmény több, mint megdöbbentő!

Egyből ráismertünk arra a stílusra, amit az adott cég képvisel. Tulajdonképpen simán gondolhattuk volna azt, hogy ez az oldal is annak a cégnek az egyik mellékvállalkozása. A honlapkészítésben kezdő vállalkozók nem képesek egyedivé alakítani a saját oldalukat, így a másolás valójában 90%-os egyezőséget mutat!

Meg is jegyeztem viccesen, hogy ez a zseniális brand építés, ugyanis az ügyfelek fizetnek azért nem kevés pénzt, hogy végső soron az adott cég kialakított brandjét és dizájelemeit jelenítsék meg a saját oldalaikon. Tehát kétlábonjáró branderekről van szó, akik azt hiszik, hogy ezzel hosszútávon jól fognak járni.

Ma még lehet, hogy működik a “másold át teljesen” sales oldal, de gondolj bele, amikor már a 100. ugyanolyan módon átmásolt sales oldal jön veled szembe. Egy idő után elkopik és beleszürkül a tömegből. Márpedig a honlapodnak valahogyan ki kellene tünni ebből a közegből…

Valóban megéri neked?

Állítom, hogyha alapvetően késztetést érzel arra, hogy beleláss a honlapkészítésbe és jó érzéssel tölt el az ezzel kapcsolatos “alkotás” érzete, akkor ezek az ajánlatok neked valóak! Nem azért, mert akkor holnaptól lesz egy expressz módon elkészült pénztermelő honlapod, hanem azért, mert így beleláthatsz valaki másnak az ezzel kapcsolatos elképzeléseibe illetve a “motorháztető” alatti megvalósításaiba.

Ugyanakkor nem fogsz időt vagy pénzt spórolni ezzel a megoldással. Nézzük a te szakmádat! A területeden elég, ha valaki fél órát vagy két napot foglalkozik a témával? Akkor szerinted máris képes lesz minimum ugyanolyan hatékonyan és minőségben elvégezni a feladatot, mint te, aki mondjuk évek óta fejleszti magát?

Nem magadnak készül az oldal

Gyakori hiba, hogy az ügyfelek saját maguknak rendelnek honlapot és nem az ügyfeleiknek. Mi ezzel nagyon küzdünk, és minden tárgyalásunk jelentős része azzal telik, hogy elmagyarázzuk a két perspektíva között húzódó mély szakadékot.

Az igazság az, hogy senkit nem érdekel, hogy neked (cégtulajdonos vagy marketinges) tetszik e az oldal vagy sem. Az sem mozgatja meg a piacot, ha a barátaidnak tetszik vagy sem az adott oldal. Az igazi kérdés az, hogy az ügyfeleidnek tetszik az oldal? Hasznos számukra?

Amikor magadnak készíted egy emberként az oldalt (ugye DIY?), akkor annyira belemélyedsz a munkába, hogy egyfajta csőlátásod alakul ki és képtelen vagy külső szemlélőként a kapott eredmény objektíven megvizsgálni. Így pedig nagyon nehéz pénztermelő honlapot készíteni, amit a vállalkozásod egyedisége jellemez.

Itt vagyunk mi! Mai napig dobáljuk egymásnak a labdát Bálinttal, amikor 1-1 oldalt építünk fel. Én megcsinálok valamit, Bálint átalakítja, amit én módosítok. Ennek oka az, hogy “több szem többet lát” és egymás munkáját már tudjuk külsős szemmel értékelni. Ez nagyon fontos munkafázis, hiszen enélkül lényegesen rosszabb oldalakat készítenénk el, hiszen nem kapnánk megfelelő visszacsatolást.

ismerősöket már nem kérdezünk meg,  mivel rossz véleményt adnak! Vagy meg akarnak nekünk felelni vagy feleslegesen okoskodnak!

Miért fontos profit megbízni?

Amit ezek az expressz eszközök kínálnak, azok tipikusan a látványvilágra építkeznek és megmutatják a frontend résznek a végét. Ugyanakkor kevesebb szó esik egy honlap működésének és folyamatos elvaulásának az időszerűségéről.

Azt kell megérteni, hogy egy honlap nem csak szép képekből és ütős szövegekből áll, hanem olyan mögöttes technikai beállításokból, programozásokból, egyedi technikai megoldásokból, tudatos tervezésből, amihez szükséges a szakmai tapasztalat, információs naprakészség és technikai háttér.

Ezt pedig még mindig olcsóbb és időspórolósabb megfizetni, mintha magunk tanulnánk meg ezernyi feladatunk mellett!

    Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
    Hozzájárulok, hogy a azencegem.hu számomra e-mailt küldjön.