• hello@azencegem.hu

 • 2017-09-17

A jövőben megváltozik a programozó szerepe a honlapkészítésben?

A jövőben megváltozik a programozó szerepe a honlapkészítésben?

A jövőben megváltozik a programozó szerepe a honlapkészítésben? 560 315 Az Én cégem!

Időről időre felmerül a kérdés, hogy ki az igazi honlapkészítő? A honlapkészítéssel foglalkozó programozók esküdnek arra, hogy az az igazi, amit ő készítenek: [egyedi, különleges, saját kézzel megírt, letisztult programkód]. A másik oldalt képviseli ezen a területen a kész keretrendszereket (pl.: WordPress, Divi), azaz sablonokat felhasználó honlapkészítő, aki úgy látja, hogy [a rendszert dollármilliókból folyamatosan fejlesztik, felhasználóbarát, minden megvalósítható benne és költséghatékony]. De mi az igazság?

A cikkben kifejezetten a saját véleményemet írom le, hogyan látom ennek a területnek a jövőjét!

Az ügyfeleknek egyre kevésbé mindegy

Szerintem érdemes a kérdést első körben az ügyfelek oldaláról megvizsgálni, hiszen végső soron az ő igényeiket szeretné mindenki kiszolgálni. A csupasz igazság az, hogy az ügyfélnek teljesen mindegy. 90%-ban nem érdekli a megrendelőt, hogy milyen módon hozzuk létre a honlapját. Számára kizárólag az a fontos, hogy a létrehozott honlap

 • mennyire költséghatékony
 • mennyire egyszerű szükség esetén az oldalt módosítani
 • mennyire egyszerű új tartalmat feltölteni
 • mennyire biztonságos
 • milyen gyorsan van kész
 • megvalósul e az elképzelése
 • hogyan illeszkedik az értékesítési csatornájához?

Ilyen módon az egyedi fejlesztésű honlap egyre kevésbé tud megfelelni az átlagos ügyfeleknek, akik nem rendelkeznek “korlátlan” anyagi lehetőségekkel, hiszen az egyedi fejlesztésű oldal:

 • folyamatosan programozó által kell karban tartani, frissíteni
 • belenyúlni pénzbe kerül
 • drága és időigényes felépíteni az oldalt

A programozó jövőben a multiknak dolgozik be?

Ahogyan látom a piac és a technológia fejlődését, azt gondolom, hogy a sablonos keretrendszerek a rájuk fejlesztett pluginokkal egyre több kérdésre adnak megoldást. A tendencia pedig erőteljesen folytatódik és közben szűkül az a bizonyos olló, ami a különbséget jelentette az egyedi és a sablon között.

Ilyen módon biztosan megváltozik a programozó szerepe a honlapkészítésben. Kivitelezőként látom magam előtt, ahogyan a KKV szektorból teljes mértékben kivonulnak a ma ismert programozói szolgáltatással (ami a teljes honlapkészítést illeti- nem összekeverendő az egyedi specifikációk lefejlesztésével) és a jövőben már valóban a multi szektornak nyújtanak komplett megoldást, ahol fontos:

 • a rendszer zavartalan működése
 • a különböző árukészletező, CRM és egyéb rendszerek gond nélküli összehangolása
 • a rendszert terhelő kapacitás miatti kialakítás, amire egy WordPress sablon akár kevés is lehet
 • biztonság magas fokú kritériumai

Ezek azok a pontok, amikor valóban lesz létjogosultsága egy honlapfejlesztő csapat felbérlésének, hiszen nem egyszerű webáruházat vagy honlapot kell összehozni, hanem a “motorháztető alatt” olyan specifikus elképzelések működnek, amit valóban hatékonyabb az első kódtól kezdve egyedileg és célirányosan lefejleszteni.

A programozók lesznek a honlapkészítők beszállítói?

Már ma is észrevehetjük, hogyan válik szét a “programozó” és a “honlapkészítő” tevékenység. Mindkettő tevékenységhez másfajta tudás szükségeltetik. Ha megnézzük az ideális honlapkészítőt 2017-ben, akkor már kevésbé “beszél” kódokban, és sokkal inkább ért a designhoz, marketinghez, értékesítéshez. Ebben az esetben a hangsúly a végeredményen és a komplexitáson van, nem pedig a programozáson. Mivel a megrendelőt nem érdekli a programkód.

Szerintem egyszerűen vétek lenne elpazarolni a programozók tehetségét marketingre, designra és honlapkialakításra. A leghatékonyabb, ha nekik nem kell ezzel foglalkozniuk

Viszont könnyen beláthatjuk, hogy programozók nélkül nem jutunk messzire, hiszen kell valaki, aki lefejleszti a hátteret, illetve szükség esetén bele tud nyúlni. A tendencia folytatódik és a programozók a sablonok térnyerésével a másodvonalat fogják képviselni, saját pluginokat, sablonokat hoznak létre, amit aztán tovább értékesítenek a honlapkészítők számára. A másik fontos beszállítói feladatok pedig az lesz, hogy a különböző specifikációkat elkészítsék a honlapkészítők számára.

A sablon tulajdonképpen egyedi?

Ha őszinték akarunk lenni és pusztán a vállalkozó-ügyfél kapcsolatát vesszük figyelembe, akkor kizárólag az ügyfélélmény és az oldal felépítése a mérvadó. Rendszeresen nézegetem a különböző oldalakat és pusztán az ügyfélmény szempontjából az egyedi fejlesztésű oldalak 80%-ára biztosan igaz a megállapításom:

a legjobb eshetőség, hogy kemény munkával és sok pénzzel olyan ügyfélélményt okozzunk, mint egy sablonból dolgozó oldal esetében

Tehát szó nincsen arról, hogy az egyedi fejlesztés garantáltan jobb, szebb vagy okosabb lesz. Ezek azok a halott érvek, amiket még mindig gyakran felhoznak, azonban nem állják meg a helyüket a honlapkészítés területén. Paradigmaváltásra van szükség, és elfogadni, hogy ma már a sablon oldal nem azt jelenti, hogy mindegyik ugyanúgy néz ki! A sablon egy előre megírt keretrendszert jelent, amit gyakorlatilag a végtelenségig tudunk módosítani, fejleszteni és alakítani.

A sablonban egy ügyes honlapkészítő ugyanolyan szabadsággal tud alkotni (sőt!), mint egy egyedi kódot író programozó. És ennek a fordítottja is igaz! Egy ügyetlen programozó képtelen megvalósítani azt, amit egy sablon által meg lehetne…

 

Te mit gondolsz erről? 

Szerenél honlapot? Írj nekünk!

[caldera_form id=”CF590c2c0c5a587″]

  Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
  Hozzájárulok, hogy a azencegem.hu számomra e-mailt küldjön.