• hello@azencegem.hu

  • 2017-06-15

Mennyibe kerül egy jó weboldal elkészítése?

www.azencegem.hu

Mennyibe kerül egy jó weboldal elkészítése?

Mennyibe kerül egy jó weboldal elkészítése? 560 315 Az Én cégem!

A külöböző Facebook csoportokban mostmár napi szinten merül fel a kérdés, hogy ma mennyibe kerül egy jó weboldal? Felteszem, hogy a jó honlap árazását akarják megtudni, mert vállalhatatlan honlapon ritkán szeretnének maguknak az emberek. Ilyenkor megy a maszatolás és a sok kibogozhatatlan paradox körülmény. A végén pedig szinte sosem kapunk teljes képet arról, hogy miből épül fel egy jó oldal költségvetése és tulajdonképpen mennyibe kerül. A cikket hivatkozási pontnak szánom, amit lehet majd mutogatni, ha felmerül a kérdés!

Mit kell(ene) megfizetnie az ügyfélnek egy igazi szolgáltatás esetében?

1. A személyes konzultáció

A legtöbb honlapkészítéssel foglalkozó vállalkozás nem számít fel külön díjat a személyes konzultációért (mi sem). Ettől függetlenül valamilyen szinten be kell építeni az árba. Azt kell megérteni, hogy a személyes konzultáció alsó hangon egy két órás megbeszélést jelent. Viszont azt gyakran felejtik ki, hogy erre a konzultációra oda kell menni (utazási költség, utazási idő) és el is kell jönni.

Tehát egy konzultáció akár 4 órát vehet el a cég embereinek az életéből. Ez az az idő, ami alatt nem tudnak mással foglalkozni (lásd: honlapfejlesztés, marketing…stb). Ha egy nagyon alulárazott órabérrel számolunk, akkor is onnan indulunk, hogy a leendő megrendelőnek (aki még nem biztos, hogy ügyfél lesz) 10.000/óra kellene kifizetni (beleértve az aktív és passzív ráfordított időt). Ez negyven ezer forint és akkor még nem beszéltünk arról, amikor nem csak egy ember megy el a találkozóra, hanem 2 vagy 3. Akkor elvileg nekik kellene „osztozni” ezen a 10.000/ óra pénzen.

2. Jogtiszta sablon megvásárlása

Egy jó honlap onnan indul, hogy a kivitelező cég kifizeti a díjakat a fizetős pluginokra és a sablonra. Itt persze az ár nagyban függ az ügyfél elvárásaitól, de egy átlagos honlapunk esetében minderre elszoktunk költeni 40.000 forintot minimum. Ha csak ezzel a 40.000 forinttal számolunk, akkor máris merülhet fel benned a kérdés: Hogyan csinálják azok, akik 50-80 ezer forintért adnak ajánlatot?

A válaszom az, hogy sehogyan. Jellemzően lespórolják a licensz díjak kifizetését, ami miatt a jövőben majd nem frissülnek a pluginek és maga az oldal sem. Egyre inkább sebezhetőbbé válik, elavul és végül „érdeklődés hiányában” bezárod az egészet. Cikkajánló: A 8 legdurvább átverés honlapkészítésben

3. Programozó szükség esetén

Nem minden esetben van szükség programozóra. Nálunk a projektek felénél van szükség a programozónk közreműködésére, míg az oldalak másik felében enékül oldjuk meg a kivitelezést. Ennek oka, hogy ma már szintre mindenre létezik egy király plugin vagy megoldás. Egyértelmű, hogy az igen szoros árverseny miatt senki nem szeretne rápakolni az árazásra, hogy kapjunk egy programozó által elkészített „egyedi megoldást”.

Ettől függetlenül, amikor egy excel táblázat adatait szeretnék grafikusan (képekkel és leírásokkal) megjeleníteni, akkor a legjobb megoldás, ha a programozót hívjuk segítségül. Egy programozó akár óránként 30-40.000 forintért is dolgozhat. Mivel saját programozónk van, ezért egy ilyen feladatot saját megegyezésünk alapján átlagosan 60.000 forintért megcsinál az ügyfeleinknek.

4. Minden esetben profi szövegíró

Mindenki azt hiszi, hogy megszövegezni egy oldalt nagyon egyszerű dolog. Ettől függetlenül a legtöbb esetben egyszerűen nem működik, mivel az ügyfél jellemzően se előtte, se utána nem fog megérni egyetlen sales szemléletű, ergonómiai szempontokat is figyelembe vevő oldalszöveget, ami rendelkezik a SEO céljainkkal. Tehát nincsen meg a kellő rutin és tapasztalat.

Ha abból indulunk ki, hogy egy szövegírónak mondjuk 1-3 óra megírni azt, amit egy átlagos ügyfél (rosszabb minőségben) napokig írna, akkor kiszámolhatjuk könnyen a „kieső hasznot”, és megnézhetjük a megtérülési rátánkat abban az esetben, ha ezt a feladatot egy profira bíztuk és közben mi a saját vállalkozásunkban pénzt kerestünk.

Nálunk a szövegíró projekttől függően 50-100.000 forintba kerül. Viszont ezt is igyekeztünk beépíteni a csomagajánlatainkba, hogy a lehető legjobb árat tudjuk biztosítani. Hiszünk abban, hogy az ügyfeleinknek komplett szolgáltatásra van szüksége, egy generál kivitelezőre, hogy nekik már ne kelljen a megvalósítással érdemben foglalkozni.

5. Logó elkészítése

Persze mi is ismerjük az otthon paintben vagy PS-ben összerakott házi megoldásokat. Lehet, hogy még jól is néz ki, de attól még használhatatlan lesz a felbontás és méret miatt. A grafikus munkája nem csak a dizájn elemekben merül ki, hanem fontos szerepe van a technikai megvalósításban is.

Egy logó mindig a honlap lelke lesz. Ha minőségi és harmónikus oldalban gondolkodunk, akkor a logó stílusa, színe, mintája határozza meg az egész oldal megjelenését. A legtöbb esetben egyszerűen még a „10 évvel ezelőtt grafikussal csináltattam” megoldások sem működnek, mivel a világ sokat változott, a trend megfordult.

Egy átlagos grafikus 40-60 ezer forinttól szokta a piacon indítani a munkálatait.

6. Honlap dizájner

Szeretnék bevezetni egy sokak számára ismeretlen fogalmat. Hatalma sszerencséje van az ügyfélnek, ha talál egy olyan céget, ahol a szövegíró és a honlapfejlesztő minőség- és szépérzékkel van megáldva, ami miatt nem szükséges külön honlap dizájnert fizetni.

Ez azonban nagyon ritka a piacon, és jellemzően a „szerintem” megoldások nyernek teret. A honlapkészítő cég gondol valamit, majd az ügyfél is mond egy „szerintemet”.  Azt kell megértenie mindenkinek, hogy a honlapot nem saját magunknak készítjük, hanem a vásárlóknak. Nem nekünk kell tetszenie, hanem az ügyfélnek. Nem minket kell ösztönöznie vásárlásra, hanem az ügyfelet.

Egy honlap dizájner a munkájáért akár 100.000 forintot is elkérhet.

7. Munkaidő és folyamatos kapcsolattartás

A folyamatos egyeztetést, telefonhívásokat és kapcsolattartás jópofa dolognak szokták gondolni a megrendelők. Pedig ez a munkafolyamat leköti a vállalkozás erőforrásait, ami időt és pénzt emészt fel. Ez még nem a „nyereség”, hanem a munkára fordított inaktív energiának az árazása. Hiszen ilyenkor fordul elő, hogy egy fél perces „itt mit szeretnél” hívásból kialakul egy másfél órás telefonbeszélgetés.

Ezt pedig honlapkészítő számára másfél óra előre nem kalkulált veszteség ráfordított idő tekintetében. Ezt szerintem senki nem számlázza ki külön. Ettől függetlenül játsszunk el a gondolattal, hogy a kivitelezés során 4 óra előre nem kalkulált időráfordítás történik (random találkozás, elhúzódott telefonbeszélgetések) 10.000 forint/ óra áron. Akkor ez elvileg 40.000 forinttal emelné a költségeket.

8. Átadás, betanítás

A jobb helyeken az árban benne van egy 2 órás betanítási fázis, amiben az ügyfél megismerheti a rendszert és az alapvető beállításokat, frissítési lehetőségeket. Beépül az árba, de ez ugyanúgy munkaidő. Tapasztalataink szerint ráadásul a 2 óra betanítás gyakran 3-4 órára sikeredik+ utazási idő és költség. Ha 4 órával számolok 10.000/óra alapon, akkor megint 40.000 forintnyi újabb tétel dobja meg a teljes költséget.

9. Javítások 

Nem szabad elbagatelizálni az oldal elkészülte utáni ügyfél véleményezés során felmerült problémák és javítások kezelésének mind idő, mind energia ráfordítását. Ezek nem „baráti” dolgok, hanem újabb lehetőség arra, hogy az oldalon tovább kelljen dolgozni, ami idő és pénz a másik számára. Ez pontosan olyan, mint amikor a munkád 8-16-ig tart, de a főnök kitalálja, hogy akkor még legyél szíves bennmaradni további két órát úgy, hogy azt senki nem fizeti ki neked.

Számtalan ok miatt duzzadhat fel a javításra szükségesen eltöltendő idő. Ilyen lehet a honlapfejlesztő cég rossz és pontatlan kommunikációja a kivitelezés során. De ugyanilyen hibatényező lehet a bizonytalan ügyfél, aki menet közben talál ki új dolgokat. A személyes kedvencünk, amikor jó a kommunikáció, minden az ügyfél elképzelései alapján történik, és átadáskor megérkezik a „feleség”, aki átírja az egész projektet. Ilyenkor a béke kedvéért egy bizonyos pontig nem számítunk fel mi sem díjat.

Ettől függetlenül egy ilyen javítás szövegben, grafikában, kialakításban…stb akár 5-8 órát is elvehet a cég életében. Ismered a számokat… 5×10.000/óra= 50.000 forint.

10. Tárhely és domain

Ezek úgymond „filléres” költségek, ugyanis egy domain pár ezer forintból le tud foglalni az ügyfél magának. A tárhely viszont egy érdekesebb téma. Rengeteg tárhelyszolgáltató van, akikre nagyon sok a panasz. Megvásárolnak több millió forintért szerverparkokat és megpróbálják az árát úgy visszahozni, hogy túlterhelik a rendszereket és minél több weboldalt fogadnak be.

Ezeknek a tárhelyeknek az előfizetési díj évente 10-20.000 forint is lehet. Amennyiben SSD alapú prémium tárhelyet szeretnénk, akkor ennek a duplája is lehet a költség. Ilyenkor kerül előtérbe egy exkluzív szolgáltatásunk. Saját prémium tárhelyünk van, amit az első évben ingyen adunk oda új ügyfeleinknek. Amitől izgalmas a koncepciónk, hogy nem árusítjuk a tárhelyet mindenkinek.

Gyakorlatilag nullára jövünk ki, ugyanis kizárólag a saját tárhelyünkön a saját ügyfeleink vannak. Meghatároztunk egy maximum létszámot. Amikor ezt elérjük, akkor egyszerűen létesítünk egy új tárhelyet. A célunk egy stabil, gyors kapcsolat, optimális számú weboldallal/tárhely, ami garantálja a valóban minőségi szolgáltatást.

Korlátlan email címek: Egy plusz dolgot kiemelnék. Sok cég darabszámon adja el az email címeket, holott ez tényleg csak egy fél perces beállítás lenne. Mi nem hiszünk ebben a lehúzásban. A tárhelyünkön minden honlap kap x GB tárhelyet email célra, amihez korlátlan számú címet tudunk hozzárendelni. Nem szabad kukacoskodni azon, hogy akkor 4 vagy 5 cím legyen hozzárendelve…

11. Mennyibe kerül a honlap eddig?

Ha összeszámolunk minden eddig elhangzott számot (egy átlagos ügyfélnél ezek az adatok a helytállóak), akkor a matek kijön:

Alsó hangon 440 000 forint programozó nélkül. Programozóval 500.000 legalább.

Ehhez képest adnánk ugyanennek a példa ügyfélnek programozóval együtt 320.000 forintos ajánlatot, programozó nélkül 280.000-es ajánlatot…

És hol van itt a cég nyeresége és az adó?

Ha ezek a számok nem elegek, akkor tegyük hozzá gyorsan, hogy ezidáig nettó-ban számoltam. Ebben nem volt még ÁFA, céges adó, SZJA, IPA, könyvelő költsége, iroda, rezsi, számítógépek és egyéb szükséges felszerelés költése… Semmi.

Mint ahogyan még nem esett szó az egész lényegéről, amiért egy vállalkozó vállalkozik! Ez pedig a nyereség!

Ha 10%-os megtérülési rátával számolnék és még 40% adó+felmerülő költségekkel, akkor kijönne 600-900.000 forintos költség. Ne feledd, hogy ehhez képest adunk 2-300.000 forintos ajánlatokat programozó nélkül.

És mi nem szórakozunk olyan hülyeségekkel, mint „Facebook integráció” plusz 50.000 forint… Ezek mind benne vannak az árban.

Hogyan csináljuk ezt?

Úgy, hogy nagyon jó partnereket sikerült megszereznünk és lelkiismeretes KKV-ként dolgozunk. Folyamatosan építjük fel a kapcsolatainkat, hogy az árainkat lehetőség szerint alacsonyan tudjuk tartani. Ettől függetlenül érhet minket az a kritika a laikusok által, hogy „Ti drágák vagytok, sokkal olcsóbb ajánlatokat kaptam másoktól”.

Erről azt gondoljuk, hogy mi vagyunk a legolcsóbb cég. Ugyanis a drága az lesz, amikor megbízol és kifizetsz egy 100.000 forintos ajánlatot, aki két hónapig szüttyög a dolgon, majd rossz munkát rak le az asztalra, amit nem tudsz használni. Ezután felkeresel minket és mi azért nem adunk 100.000 forinttal alacsonyab árat (egyszerűen nem tudunk), mert te már megégetted magadat! Na ez a drága, nem a mi ajánlatunk!

A minőséget meg kell fizetni és még mi is bőven alulárazzuk magunkat, sok kompromisszumot kötünk és a szükségesnél lelkiismeretesebben és korrektebben végezzünk a munkánkat!

Gondold el, hogyha nekünk 2-300.000 forintos ajánlatoknál kompromisszumokat kell kötnünk és lemondunk a nyereségünk jelentős részéről, akkor mit csinál az, aki ugyanazt a munkát és minőséget ígéri neked fele annyiért?

    Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
    Hozzájárulok, hogy a azencegem.hu számomra e-mailt küldjön.